Campus Run pun ada tarbiah !


Bismillahirahmanirahim.

“Teruskan je berlari biarpun berlari anak, asalkan jangan berhenti. Jangan pernah berhenti.” A wise word 5 years ago from Kak Farina. Thanks, up until now, I still take those words as one of the inspiration for me to keep move forward.

So, what’s happen actually? Haha, sorry for the no ‘kata-kata aluan’.  Actually,I make myself join the Campus Run competition that was held at Sports Complex UPM just now. “Oh God,rajinnya Maliihah join..” tangan ke bahu mata ke atas. Yeah, and sila beri tepukan sikit dekat diri ni sebab berjaya menghapuskan lactic acid terkumpul untuk saban hari. Campus Run ni marathon or should I say kalua zaman sekolah dulu orang panggil merentas desa, or kalua nak class skit, Tesmal Elite Challenge (TEC). Hoho.Flip Hair. So well, apa sebenarnya main point si Maliihah ni?
Actually I don’t want to talk much, haha sebab takde apa-apa pun sebenarnya. But more to like, giving some ‘output’ from what I have got today. Sebab sepanjang perjalanan larian tu asyik bermonolog sorang-sorang, without an intention to join this program, or it might be like super duper lazy, kalau boleh nak menyorok je dalam bilik.

Hari ni 5 km je. 5 km je… itulah jarak paling dekat kot kalau nak dibandingkan dengan marathon yang lain. But well, for today, I don’t even do enough preparation, or even passion yang tinggi melangit pun. Kalau dulu, MashaAllah, siap minum air glucose sebotol, coklat yang bagi energy tu, pakai cream dekat kaki supaya tak melecet. Memang benar-benar power la.

So what the thing is,… haha ni dah tahap melalut gaban, maaflah main point sebenar tak sampai2 lagik. Feeling kalau menaip sebab bercerita and monolog tu lain beza. Astaghfirullah, mohon kalian jangan skip ya. Haha

Apa yang nak disimpulkan sebenarnya, semua yang masuk competition ni, semua mempunyai matlamat yang sama, iaitu habiskan larian. Namun, ada yang antaranya berbeza methodnya. Berbeza pendapatnya. Sebelum mula lagi dah ada tanda2 yang jelas , daripada awal lagi dah bagi kata putus, “Aku nak jalan je weih”. “Jalan je asalkan sampai.” atau ada yang join semata-mata ingin kumpul merit dan kupon, atau disebabkan kerana diwajibkan bagi penghuni kolej untuk join campus Run ni. Tak lupa yang pada awalnya semangat waja membara jiwa, tapi bila sampai di pertengahan, mula pudar angan-angan yang dibawa. Mula luntur segala kerahan semangat. Ada pula yang awalnya semangat untuk meraih puncak kemenangan, tapi bila lihat orang-orang di depan mendahului. Bila melihat dah ramai orang lain yang potong, ada yang mula daripada berlari dah mula berjalan. Bayangkan hanya 20 orang sahaja untuk setiap gender yang boleh dapat pingat, which is actually compete dengan semua kolej yang ada dekat UPM ni.


Itulah analogi apabila kita bersama di jalan dakwah dan tarbiah ni, kita tahu, dan kalau kita tanya sekeliling pun, siapa sahaja yang dapatkan syurga? Semua orang pasti angkat tangan. Takde siapa pun yang terlepas. Persoalannya, yang manakah kita? Kalau nak diikutkan, berdasarkan apa yang kak Farina beritahu, kalau nak sampai awal, kalau nak kemenangan dalam tangan. Teruskan. Dan jangan pernah berhenti. Biarpun di tengah jalan mungkin ada kepenatan, kelelahan dan segala keletihan menyelubungi diri. Tapi, adakah itu menjadi asbab untuk kita berhenti? Putus asa? Merelakan je berada di belakang?

Push our limit. Kalau diikutkan saya sendiri, saya bukan seorang atlet, mahupun pemain dalam mana-mana sukan atau olahraga zaman sekolah dulu. Bukan dan tidak sama sekali. Tak layak pun. Tapi Alhamdulillah, sepanjang lima tahun merentas desa or anything competition macam ni, Alhamdulillah saya dapat pingat untuk setiap kali pertandingan berlangsung. I might not have enough stamina or maybe the same strengths as others. But, what makes me wanna to push myself is, saya cuba untuk membuat sehabis daya saya. Semampu diri kita. Kita sebenarnya mampu. I challenged myself with that word. Buat dan jangan pernah berhenti. Kerana saya tahu, once saya berhenti ketika larian tu, momentumnya hilang. Kekuatannya menurun. Sehingga, kalau nak mulakan larian balik, ia bukan semudah tu. Ia bukan sesenang itu. Susah untuk mulakan larian balik. Kalau bagi pihak saya sendiri la.

The thing is actually, kita mampu je sebenarnya. Berlari la, kalau penat, kalau letih, terus berlari walaupun berlari anak, asalkan kita terus bergerak dengan lajunya. Kerana yang dapat menghentikan kita hanyalah Allah. Hanya Dia semata. Allah will not burden a soul without it can bear. (2: 286) Sekiranya kita masih boleh terus berlari, teruskan. Hingga Allah sehingga yang menghentikan kita. Yes once again. Push our limit to the max. Just believe in ourselves. Kerana dakwah ini perlu laju. Once we down atau futur, angkat diri dan iman balik. Believe that Allah is watching us. Allah nilai sejauh mana sepanjang perjalanan kita. Kita bukan nak jadi seperti cheerleeders yang hanya tahu bersemangat pada awalnya. Tetapi dipertengahan seakan-akan tiada lagi sahutan. Come on! Lets fight ourselves from being too dependence on the hawa nafsu. Memang jalan ni perlukan pengorbanan pun, that’s why we should train ourselves to keep on istiqamah and consistent in the making of human building, in terms of rohaniah and ihsaniah. And what the most importantly, we actually help ourselves to build the iman in ours too.

Memang jalan ini panjang, jalan dakwah ni memang panjang, kalau nak diikutkan lebih panjang daripada Campus Run. Bukan sahaja panjang, malah berduri dan jugak mungkin berbatu bata. Dan betul. Sumpah penat. Letih. But, it is not the main reason why we need to stop. No! Kalau nak diikutkan diri kita sendiri, kita mungkin tahu yang dihadapan sana, mungkin sudah ada 20 orang pemegang medal yang telah sampai ke garisan penamat. Konfem2 dah pingat tu dah berpunya. Tapi adakah itu perlu menjadi satu titik noktah buat kita untuk tidak tamatkan larian? It is not right? Malah actually, kita patut lebih terbooster untuk lari lebih laju. Pecut sepecut-pecutnya. Sebab kita tahu, ia masih belum berakhir. Masih ada ruang kemenangan untuk kita dihadapan. Sepertimana dakwah dan tarbiyah sendiri mengajar kita, biarpun kita tahu sudah pasti 10 orang sahabat telah dijamin masuk syurga, iman mereka hebat, pengorbanan mereka mantap. Super Saiya iman mereka. But the thing is, we should be like them. And be with them.

Ayuh fastabiqul Khairat! It is not too late untuk berubah. Masih belum terlambat untuk mencuba. Allah pilih kita sebab kita mampu, dan sebab kita layak. So, buat terbaik. :D

Tajdid niat, tingkatkan keazaman, gambarkan matlamat dan InshaAllah it can be one of the way untuk kita berbuat lebih baik. Kalau sekiranya dulu zaman merentas desa peringkat sekolah, kekuatan itu juga dapat daripada support orang sekeliling sendiri. They gave supports and cheers. Kalau ada yang terkebelakang, semua bagi dorongan. “GAMMMA ! GAMMAA! “ or maybe “UKM! UKM!” That’s my previous name for rumah sukan. Haha okeh rindu jap.

Dan sekarang, kita sedang mewakili diri kita sebagai orang yang menggerakkan agama. Dan di jalan ni, dia pertempuran ini, bukan kita seorang sahaja yang sedang bermatian-matian ingin menangkan agama, malah ada di sepanjang jalan ni, sahabat-sahabat kita, ikhwah wa akhwat yang sama-sama menggerakkan manhaj ini sendiri. Bagi kekuatan ketika mereka lemah, bagi taujihat ketika mereka futur, bagi pertolongan seandainya mereka memerlukan, kerana dengan adanya kesinambungan antara itu sendiri dapat menolong untuk menangkan agama Islam itu ditempatnya.

“SIKIT LAGI”

Yups. Sikit lagi, bersabarlah dan terus bergerak. Tak lama lagi…kita akan sampai ke destinasi yang sebenar-sebenarnya mahu tuju.


Wallahualam. 

Roh Mujahid

Bismillahirahmanirahim.

It has been a while since my last update on blog. Alhamdulillah, Allah ketuk hati ni untuk teruskan menaip dan memberi. Akan terkilan dengan diri sendiri sebenarnya tatkala ingin mencoret balik wadah-wadah hati yang kini bercampur luka dan lara. Aku sendiri kadang dalam keadaan sedar terluka dengan kerenahku sendiri, masakan tidak,seorang yang kononnya bergelar daie, tapi tidak mampu untuk  menghalang mahupun membawa manusia kepada Tuhan. Sumpah silap besar. 

Di saat manusia lain dihimpun untuk mendengar lagu-lagu lagha , atau boleh terus menjurus kepada dosa, aku rasa sehina-hinanya apabila hanya mampu lari daripada keadaan untuk menjaga iman, sedangkan mereka yang  sedang menadah telinga untuk perkataan-perkataan yang tidak memberi secalit manfaat itu perlu juga  dijaga imannya. \

Sedih. Sebak. Sepi.

Pabila salam yang dilemparkan tidak disahut kembali. Ajakan demi ajakan diberi, namun tiada kaki pun yang ikut sekali. Kadang aku sedih melihat diriku sendiri, kerap tersadung dalam jalan ini, perlukan masa yang lama untuk pulih kembali, walhal jalan dakwah ini perlukan kader-kader mujahid yang laju. Laju! Berjiwa gentar dan memang tiada kata putus asa. Futurnya pula takkan kerap dijadikan alasan dusta.

Jangan pernah berpaling. Terus dan terus.

Terus berbuat dan setia. Perjuangan ini perlu diteruskan, bukan jeda, bukan titik noktah. Tetapi perlu fast forward kepada pembinaan bangunan manusia yang lebih utuh dan kukuh. Cuba bayangkan bagaimana perjuangan Rasulullah dahulu, yang membawa agama yang lain daripada penduduk sekeliling. Dianggap sesat. Dianggap gila. Dianggap sihir. Rasulullah bermula daripada seorang sehingga sekarang berkembang manusia yang dilahirkan Islam. Mana sifat syukurmu? Dimana sifat balas budimu?

Perjuangan perlu diteruskan wahai mujahid. Ikhwah wa akhwat, terus memacu dan laju dan jalan ini. Biarpun ada yang jatuh dan luluh, tapi pastikan yang jatuh selamanya itu bukan kita. Jalan ini panjang. SUMPAH PANJANG. Tapi kita semua tahu disebalik jalan yang berduri ni, adanya cahaya yang membawa ke syurga. :)

Pujukan

Bismillahirahmanirahim

Hidup ini memang penuh dengan kejutan. Kita takkan pernah sangka apa sebenarnya yang menanti kita dihadapan. Namun, itu bukan menjadi asbab utama kenapa kita perlu berhenti. I means , kenapa kita perlu berhenti daripada terus berlari, mencari dan juga terus berbuat. Jalan ini memang jauh. Sumpah panjang. Hanya yang berada di jalan ini akan mengerti dan faham apa yang aku cuba sampaikan.

Penuh dengan onak duri, Kelakar bila diri sendiri mengingatkan kepada hati, sedangkan diri ini belum lagi menggunakan sehabis daya, sehabis mampu untuk jalan ini. Ada ketika penuh dengan komentar, atau ada ketika ada masa dimana futur seakan merajai diri. Ada juga dimana ragu-ragu itu cuba menghinggapi diri ini kembali. Wahai mohon jauh.

Pengorbanan.
Itulah akhirnya menjadi titik tolak dalam jalan ini, lihat siapa di sini yang sanggup berkorban. Yang sanggup meletakkan masa yang sepenuhnya kepada Tuhan. Allah, bantu aku utk terus kekal. Ketika mana kau terus memilih dan menapis di kalangan kami untuk mencari siapa yang terbaik, bantulah aku untuk terdiri dalam kalangan itu

Buangkan gentar. Biarkan rasa takut itu hilang sendiri. Buat apa risau dengan manusia, sedangkan Allah kan ada. Dia akan selalu ada. Lihat sejauh mana kita.

Do your best! Yoosshh!

Preserve days

Assalamualaikum,

I drifted away from blogging for a while, I don't mean to, but it just happened. But, I don't think I should apologize since I make myself stop blogging for a while. Maybe for half of a year. And yeah, I don't think I will summarize up all my stories from the way back. Let bygones be bygones should we? Exactly, there are some posts that still saved as drafts, such as my experience during interview to be one of the PISMP student. 

So, lets just have a cup of tea or something. I don't want to get myself burden for remembering the old stories. But one thing to be yeay, if you notice that, I changed my blog domain. So yeah, no more cherita-lili after this. It was quite immature, seriously. InshaAllah, I will try my best to use this blog as good as possible. I mean, maybe I can focus more on something that will benefits others, and help myself to be super duper busy with writing. As you know, I really love writing but whats stop me is actually I keep telling myself ; "NANTI". Haha, I should not...

Okay, I don't want to be so serious for this entry, maybe because after a long break, I need to get the spirit of writing back. Personally, right now, for those who are still wondering, how my days for these several months, maybe I can't reply much. Too many too share. But, a praise to Allah is a must, For everything actually. For your information, I admitted myself in Universiti Putra Malaysia (UPM). Alhamdulillah. There is nothing worth than a praise to Him. 

For sure, there is a lot of ordeals and I am bit stress lately due to current midsem examination. I hope nothing except prays for me. I feel pressured because I don't think I mentally prepared yet. Some of my friends got themselves beautiful notes on their hands, and I really wonder, when they did those notes? Okay fine, my fault in any way. whatever it is, I hope everything is under His blessing.

Wallahualam. Lets continue with study. Go Maliihah

Deactivated

Assalamualaikum.

There is nothing much to say but Alhamdulillah, today I almost settle up the business between my client or proper called as customers. Alhamdulillah,I just took an hour to finish up all those things that keep strangled in my head lately. Right now, I'm currently in a good mood although I still need to face with jpj test this Wednesday. Please pray for me.

Well what should I write right now? It's have been a long time since I left my blog , so yeah it is kinda hard to write and start brainstorming again.

I did follow some famous blogs that encourage me to write, but I'm pretty sure that the latest entries that I had post were mostly about my emotions. Biasa la perempuan kan?
Actually, these tough days really made myself thinking hard about deactivate my accounts , such as  Instagram, twitter… I don't know the main reason is, but I'm pretty sure it is mostly about the changes that I want to make. For sure, I have deactivated my twitter, pretty much because I always put my first thought  on Twitter, and I afraid that I will write something without thinking twice. I afraid I choose to let go my anger, disappointment and all stupid things there, in either way which bring bad things than a positive one. More than that, I afraid my relationship with Allah will get further.

I did deactivate my  Instagram account before, for a while, but after some confusion, the account still active until now. Sigh.

Sometimes, we cannot help ourselves from faking ourselves from being us. It is full of lust, pretty much I felt for some. But, I'm not being hypocrite , I'm just being me. If you once know me like this and like that, it is me.

But, people can change right? I’m not saying that I will deactivate forever, but I need some rest right now. I want to be more focused on the reality, which I think I make my life by that. It is more colorful, and we can feel the sincerity by just meet them  face to face.

I think I have nothing to say. Haha bye2.

 Jangan marah..

Lost and Found



Hai there. Assalamualaikum.

I have a few questions to ask.Have you been in a circumstance when you felt so guilty? A feeling that you really feel so shame and want to blame yourself for every single thing? Dejected, Sorrow, and all the sadness keep on shadowing you? And what makes you think hard is, you don’t have anyone to lend your shoulders upon to, and do not have someone who can lend their ears for you.
And if they are, they not even understand your feeling. Just hear and say that “ I understand…”. Hmpph… have you?

           Lately, these couple of days(maybe a month) makes me feel bothersome with so many matter.I feel so dejected and depressed. I really want to cry out loud and start blaming myself for everything that happened. You know, when there are times, when you’re not supposed to do like this and that, but you’re just doing it. I think I should not call it as a mistake, since I know that what I did was something that completely wrong. *sigh*

           Feeling loss, somehow the feeling that keeps bring my spirit down in vain. Worthless. Empty. All that type of feeling. So bad am I?

I once had come to this situation, when I was in Sester. I don’t know, but when I think about it again, it was really a wretched week for me. Ahhh, to think about that again really make my heart aches. But, never mind, it is already pass and I’m still alive, so yeahh no worry..

It been tough days for me at that time. I did not want to face anybody for real, and I really wished to disappear at that current time. It was a day, on a weekend. When I felt so frustrated. After fajr prayer at Surau, I came across to lose out all the things that strangled in mind. Then, I decided to go to the school’s field. I ran. I stopped and I really want to cry so badly. I screamed out loud seems I think nobody was there. I screamed as much my heart felt. The feeling of bitterness, the feeling of awfulness and the feeling of letting go the people that really made my days horrible at that time.

I screamed! I never scream like that in my entire life and I did it!

I felt so WOW. Hahaha. I did it! The thing that I really want to do in my life…and I did it!. Before that, I just keep it in my heart and just swallow every little bad thing that I heard. Just watched the scenery from the window and let my mind wandered by.

Hah, after I found out myself like a crazy person, screaming alone and blabbering to the sky…. I felt a little bit calm. I calmed myself.

Hahaha, and for that, I found out, a strange woman that lives in the neighbourhood, opened up the window. Maybe she woke up as soon as I screamed “BANGUN SUBUH!!!” . hahaha. How bad am I wasn’t it? She might think “ What’s wrong with that girl, acting weird and making noise at this hour..?” . Sorry makcik ! My bad. Ngeh.

But, when I think thoroughly, it is not about letting out the thing using scream and shout. Well, I think it is not wrong do so, but there is another efficient way to share your stories with. Which is for me, talk to Him. Talk to Allah. Surely, for that, you will found abundant peace and it will shine back your hope. Just make sujood and feel the power of letting your ego out. Put trust on Him, tell Him everything and you can feel that He is All Hearing and He knows everything. Cry if you can. You will see how amazing the power of du’a which connects you to Allah swt.

Remember those days, make me miss it more.

Maybe those days were more challenging and need more patience, but what makes me strong at that time is, the trust that I put on Him.

Allah will not burden a soul without it can’t bear.

Pray for me, may I have the strength to hold this faith and iman to the high level, InshaAllah. May all of you have a blessing Jumaah.

Now, dear self, 

Smile.

Warkah buat Graixat XV

credit to fhmi lazin


Emm Hai.Assalamualaikum, Graixaters.

It have been a long time isn’t? Yeah sure, I don’t know whether I’m doing the right thing right now, but seriously I had plan this for such a couple of months ago. And there here is, an appreciation post for my Graixat.
Before that, mind me to use English and Bahasa in my writing because I think it is more comfortable for me,even though my Grammar is pretty bad *ugh* . Sorry Grace. (Peace no war).

Tiga haribulan tiga
D-day. Hari yang cerah, bangun awal pagi semestinya. Entahlah, perasaan pagi tu bercampur-baur. Resah, gelisah, redha dan apa-apalah semuanya ada. Boleh nak kata, secukup rasa la. Masa tu boleh nak dikatakan twitter, facebook, Instagram and any other things, heboh tentang isu SPM 2015 je. Pretty much, ada jugak yang bunyi macam ni “Siapa tanya aku soal result… aku block!” . emm cayalah.

And, the day began. Whatsapp masuk tak henti-henti ucap wish goodluck sana sini. Yes, I think waktu tu apa yang saya harapkan keajaiban je. Not only me, all of us. Kan? Hoping for miracle. Humm.

Sester._ toleh kanan, toleh kiri.

Wahh, Graixat bergaya semua der. Semua dah lawa, cantik , segak belaka. Hah, excluding me of course.
Waktu berlalu, usai jumpa cikgu dan sebagainya, kini tiba waktunya,
Waktu yang ditunggu-tunggu.

Dup dap dup dap.

“Seramai 21 orang pelajar yang berjaya mendapat Straight As’.” Senyum. Hahh, I thought I will cry on this day. The chances to be one of them is tipis senipis kulit bawang mungkin.
And then, nama setiap sorang dipanggil. I’m so proud of you buddies. Of course, tak boleh tinggal encik Syazani yang dah berjaya harumkan nama Graixat, Sester. Congrats from me.

Gila. Siapa je yang taknak berdiri atas stage tu. Harapan semua orang kot. But at that time, I never thought I smile. And seriously, I don’t feel so dejected. Yes, I can’t deny I felt a bit sad of course, for not able to be the one of them. But, I feel glad for them. They deserved it. Congrats !
Its okay. I calmed myself.

Then, we took pictures. Under the hot blazing sun, seriously I bet some of you gave a force smile.
But then,I realized. I found something that is more sad than the result. Yes, it is the last time we took pictures together. Or in the other meaning,
it is the last time GRAIXAT is together as one batch.


Like seriously waktu tu, banyak benda nak cerita, banyak benda nak kongsi. Banyak benda nak imbas balik, and I don’t know…. It just over like that. Macam semuanya berakhir macam tu. I cannot deny, some of us, ada yang jumpa balik , lepak sesama. Itu tak rare. But, you know, that moment. Moment last kita. Chances GRAIXAT nak jumpa balik as one batch, I mean all of us, percentage dia tu boleh dikatakan 1% . Yeahh, it seems imposibble, and boleh bayang tak. Hari tu merupakan hari last kita semua bersama, and it is already past. But yes,if Allah wills, nothing can stop Him.

And for that, ada banyak kemungkinan, ada sesetengah mungkin akan brjumpa kembali, in a day, in a week, maybe ten years later, atau ada kemungkinan itu ialah hari terakhir kita bersua. 

Even hari tu pun, bukan semua kelibat kita jumpa. Ada yang datang lewat, balik awal. 
For sure, despite the end of the day, bila last day SPM tu, can you imagine The day, macam hectic sangat. Semua benda nak arrange, nak feel the kemerdekaan but at the same time, need to manage with all these types of feeling. Gembira ada, nak loncat pun ada, nak nangis pun ada….

And poor thing, I cannot say proper goodbye to all of you.

And, I just realized, time flies really fast. Eventually. Yup. And the countdown actually gave a really big hint for our ending , but we just don’t realized it.
I know, I’m nobody for these two years. I might be nobody to you, but you are somebody to me.

To be honest, these 2 years, really help me a lot. Like, can you feel it? Yeah, I cannot deny some of the days, ada masam dia, ada pahit dia and ada juga masa kita semua merasa manis sama-sama.  And for that, I learnt a lot. Maybe, for some of your experiences, and kenakalan, and kebaikan yang all of you and I ada buat, really help me to find strength.  For the things dimana saya ada belajar cara untuk membina kematangan di sebalik perlakuan kurang matang saya, perbuatan yang lebih perlukan banyak buah fikiran dan segala benda yang berlaku, MashaAllah banyak sangat ibrah yang saya dapat.

And I want to say thank you to all of you, Graixat.

Thanks for the days, it seems all of sudden tetibe je saya menulis ni, agak awkward. Hahaha. But if you can feel me, I hope you can understand how I miss a lot of the old days.
Ingat lagi, waktu zaman ‘bukan el nino’, hahaha, masa banjir teruk hari tu. Waktu tu, perasaan sangat risau. Dengar berita sana sini, kata itu ini, and yeah I got so much worries at that time. Hahaha,and I found out I cried to hear stories about the flood because of too much worries about Graixaters. Serious talk.

And tak lupa, waktu Naim hilang , and saat tangki air pecah. I thought at that time, ada tsunami melanda kot. Hahaha, I’m about to climb up the chairs. And waktu KESUMA, waktu olahraga, banyak sangat sampai tak boleh nak list dalam ni. Alfa, Beta, Sigma and Gamma of course, semua main peranan dalam unit simpanan memoriku.Ada banyak sangat kalau nak berthrowback, takut nanti terthrowback benda yang tak sepatutnya ,matiku. Fuh.

And yeah, betul la, sester ni ialah medan perubahan. Whoever know me for the 5 years, they know how much I had change, and for those who know me till today, you also know how much I have change too right?

Dan, saya ambil kesempatan ni nak minta maaf kalau ada salah silap.  Maaf sebab tak mampu nak beri contoh teladan yang baik. Kalau ada sebarang hutang misalnya, tolong halalkan ehk? Huhu. And saya nak ucapkan banyak2 terima kasih buat semua. For real sebab banyak sangat membantu dan terima kasih sebab muncul dalam salah satu fasa kehidupan saya.  I know some of us, tak begitu rapat tapi mungkin ada dua tiga benda saya belajar daripada kalian secara langsung dan tak langsung. For sure, daripada sebesar-besar benda hingga sekecil-kecil benda. Hinggakan hal pencuci muka mana yang natural or bahan chemical pun saya berterima kasih tau.! :D

Teruskan. Teruskan buat baik. I mean, not because someone push you to do so but because of yourself. Which means, buat je. Kebaikan ni luas. Contoh, kalau kita makan nasi dengan lauk sampai habis, kita tengok biasa-biasa je, tapi mana tahu waktu tu, ada orang perhatikan kita makan nasi sampai habis, memberi dia kesedaran supaya tak membazir. Hah Sounds simple right? tapi boleh beri contoh teladan yang baik untuk orang lain. Contoh yang lain yang mainstream lagi, kita study dengan penuh semangat, disebabkan kita ada aura positif tu, kita mampu membangkitkan mereka2 yang rasa lesu dan kuyu nak study, and end up mereka study jugak. (emm bolok nya ayat) .And I learnt by that. I mean banyak benda saya dah belajar daripada anda semua. Tak lebih tak kurang, semua orang ada kelemahan dan kelebihan masing-masing kan? Hahaha gila la, mana ada manusia sempurna betul tak?Yappss,Kecuali Nabi Muhammad saw.

“Sekolah tempat kita belajar. Buatlah salah, sebab dekat sini ada cikgu, ada kawan yang betulkan kita. Nanti, bila kita dah jadi boss, bila kita dah masuk university, bila kita dah kerja pangkat tinggi, susah nak cari orang yang berani tegur kesalahan kita. Sebab tu ambil pengajaran daripada kesalahan di sini dan gunakan waktu kita dah besar nanti” – Ustaz Farid

Ambil la pengajaran ya, kalau saya ada buat silap, ambil pengajarannya. Jangan ikuti langkah saya, tapi buat benteng macam mana nak elak daripada melakukan perkara yang sama. Same as others,jika kita belajar daripada pengalaman orang lain, jika kita lihat dari sudut yang positif ,sebenarnya every little thing tu memberi ibrah yang teramat hebat. And for sure, ia akan mematangkan kita dan buat kita jadi lebih bersyukur. Sebab dalam dunia ni, bukan kita sorang je yang dilanda masalah, semua orang dilanda masalah, so cari jalan macam mana nak keluar daripada masalah, sama ada refleksi diri kita semula dan belajar daripada pengalaman orang lain. Tak gitu?

Wuhuuu. Matlamat sebenar tulis benda ni sebenarnya nak lepaskan rindu je alih2 sampai sini pulaks. Huhu. Takpelah kan? Sekali sekala. Lepas ni susah dah nak dapat word by word direct from me.Haha This is special one la kiranya. Orang kata, kalau sahabat tanda dia sayang sahabatnya, dia tegur kesalahan sahabat dia. Dan bukan bermakna kita tegur tu tanda kita sempurna. Kadang, orang yang menegur ni sebenarnya sedang menegur dirinya sendiri. Supaya tak alpa, supaya tak leka. And saya sangat sangat sangat berterima kasih kepada sesiapa yang pernah tegur kesilapan saya, yang pernah tegur kelalaian saya, dan yang memperingati saya kepada Tuhan. Maseh nehh! ;D

Fuhh , panjang la puloks.

Aaa. Jap jap jap. Jangan skip lagi. Ade sikit lagi nak oyak nim.

“Kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua”

I know you know. Kan? Yeah, same to me. Bukan senang nak jaga diri sendiri. But at least berusaha kay. Jangan biarkan 2 tahun tarbiyah dekat sester luput begitu je, eishh susah kot nak dapat balik environment macam tu unless you make it yourself. So, I know it is hard, but try your best. Jangan tinggal semua, at least buat skit2 yang masih berbaki tu. Kalau kita dulu selalu amalkan mathurat petang why not keep on doing it? Maybe ada yang tak mampu buat pagi, takpe buat petang dulu. And of couse, Yang penting jangan tinggal and keep on improving. Wow, like a powerful reminder me for me too.

Al-Quran dan solat jangan pernah tinggal ya! ;D
And Graixat. Let bygone be bygone can we? Let get a fresh start. Even though some us ada yang pergi Asasi berbeza, matrik, Ipg, stpm, or any other private university and ada yang ambik A-level, I wish you Good Luck. Allah Yuftah Alaikum. Kalau dah nanti sambung belajar obersi, jangan lupa tanah tumpahnya darahku. 
Kalau dulu kita jatuh, jangan terus jatuh. Bangun semula, dan buktikan kali ni kita mampu. Okay senyum ! Biarlah berapa pun kita dapat dahulu, kita cipta yang baru. Kita cipta yang baru yang lebih indah, can we? For that, we can prove to our super juniors later about ‘the comeback is real’. I hope to hear  good news from all of you. 4.00 here we go!

And and and…. Do whatever you wish you like gaiss.
Kalau minat melukis, teruskan asah bakat anda!
Kalau minat baca buku, teruskan saratkan minda anda dengan ilmu baru!
Kalau minat sukan tu, apa salahnya ceburkan diri!
Kalau minat melancong, teruskan merantau keliling dunia!
Kalau minat kucing, buatlah zoo kucing kat rumah. Letakla nama Lili sekor. erk
Kalau minat si dia, jangan goyang kaki, boleh terus pm tepi! Heh Lol.
Tak la, boleh terus tunggu depan pintu rumah dia la, biar hidup diberkati.
Hahaha ,wahai. ^.^''

Tak kisah la buat apa-apa pun, janji…..
Janji Allah redha! Hoyeahh.!

Yang penting. Jangan lupa ini dua tahun *peace*! [Senyum]

I know I should’ve held you closer
I know I should’ve treated you better

Bumi ni kecik, tapi hakikatnya bukan senang nak jumpa orang yang kita nak jumpa. Sampaikan rindu ini melalui doa, semoga Dia terus limpahkan kasih kepada si pedamba cinta. Kalau sekiranya kita dah tak akan berjumpa di dunia, pastikan kita semua akan berjumpa di syurga sana. Wokeh? *wink*


For those yang tak tahu siapakah ini Graixat XV

Anda boleh check out these amazing videos by FLD:


Creating Memories every second 2014

Recap Remember 2015

Sampai sini saja kot. Emm bhai. 

Huhu mohon jangan kecam saia! 

See you again!

Btw, Graixat , ada hadiah untuk anda.

|
|
|
\/







areef- 365 days


Assalamualaikum, nah sebagai halwa telinga di waktu lapang.





Areef - 365 Days
Lirik : Areef
Lagu : Areef
Terbitan : Tarbiah Sentap Studio

Producer: Amin Nordin
Music Arrangement: Greg Henderson
Backup Vocal: Amin, Areef & Mahdi.
Mixing: Greg Henderson
Mastering: CL Toh
Recording studio: Tarbiah Sentap Studio.


VERSE:
Jika kau tanya tentang cinta
Ia penuh suka duka
Berkasih tanpa nikah
Tiada gunanya
Janganlah...

Jika kau tanya tentang dunia
Ia hanya sementara
Berharta dan bermewah
Tanpa bahagia
Mahukah?..

Kan ku bimbing jalanmu,
Kan ku temanimu,
Sepanjang apa pun kau cari...

KORUS:
Kau temanku
365 days,
Sahabatku,
Ku perlukanmu,
24/7 yes I am..

Kau kawanku,
365 days,
Sahabatku,
Ku perlukanmu,
24/7 yes I am..

VERSE:
Jika kau tanya tentang kawan,
Dia penghibur di jiwa,
Agama yang utama,
Susah senang bersama,
Selamanya...

Kan ku bimbing jalanmu,
Kan ku temani mu,
Sehingga jumpa yang kau cari!

(BRIDGE)
Kita kan berpisah jua,
Sehari nanti...
Ku hanya meminjam nyawa,
Kita kan pergi..
Tapi katamu dan jasa,
Kan ku ingati!!

Ego

Heart,
shattered into pieces, broken apart,
They ask me why,
The cry shadows by,
The sorrow traps upon me,
Hoping for a tie,
between a white lie.

Heart,
Cannot be deny,
the forgiveness that I beg,
the disrectfulness that full of regret,
from the heart mom and dad,
that I did crack.

Heart,
What do you except,
from a fake light,
to turn everything just right?
The saying of "I'm sorry..."
just keeping it deep inside,
from a mouth of somewhat child,
that's need to learn again,
what honor and respect would be like.

Heart,
Egoism attacks
the reason behind the crime,
every doom never see the shine,
to fit a day without a pray,
hoping he and she forget it away,
the day;
when rude is me,

to stay shut from the apology,
don't ever try to be...

_maliihahnur [070416 1627]

Monolog : Cuba

Aku kenal pandangan tu,
Pandangan yang kau beri kepadaku,
Pandangan penuh harapan,
Pandangan bersalut impian,
Supaya aku kembali seperti dulu.

Jangan fikir aku mengalah,
Aku kan sudah dewasa,
Kau juga yang kata.
Aku takkan mengalah,
Biar aku asyik rebah,
Biar aku sering kalah,
Dengan nafsu aku sendiri,
Tapi aku takkan mengalah,
Itu janji aku.

Aku kini mungkin tak sama,
Sepertimana pertama kali kita berjumpa,
Aku lebih baik, lebih molek,
Puji kau, seru aku jadi seperti dulu.
Ya, mungkin.
Tapi kau kena tahu satu.
Aku mungkin sahaja bisu,
Senyapnya seribu,
Tiada khabar indah menyingkap kalbu,
Hmph, aku sedang cuba kau tahu?
Cuba untuk kembali seperti dulu.





Testing One Two Three.

Ehem... Assalamualaikum.

Hai. okay okay fine jangan bedil saya kerana sudah lama membisu,menyepi, menghilang dan apa lagi, semua benda yang seangkatan dengannya.

Entahlah, memandangkan 2016 sudah pun datang agak lama, dan ini merupakan kata-kata pertama saya buat tahun ini, jadi saya ingin mengucapkan "SELAMAT TAHUN BARU!"

Hahahaha. tahu tak lawak. tahu.

Salah satu sebab kenapa saya berhenti menulis buat seketika,  ialah saya buntu. Ya, saya bingung dengan diri saya sendiri. Saya rasa macam saya tak layak untuk memberi sebarang kata mahupun berkongsi apa-apa cerita. Sebab saya tak layak. Titik.

By that, saya biarkan masa berlalu. Hasrat saya ialah saya ingin memperbaiki diri saya dahulu. Before I give anyone advices or something like that, I need to reflect myself first. Biarpun 1 bulan setengah ni boleh tahan lama (tambah dengan malasnya untuk menulis) , akhirnya saya ambil langkah yang jitu lagi padu yang saya akan teruskan cita-cita saya untuk hidupkan blog yang usang ini. Ceh,

Ya, melalui menulislah saya rasa sebenarnya cara terbaik untuk saya refleksi diri yang marhaen ini. Sebab, bila menuliskan, saya dapat tahu di mana kekurangan dan kelemahan yang tersimpan. Dapat recheck balik isi hati ini. Waduhh ayat dia.

Baiklah taknak berdrama lagi disini, saya akhiri kalam ini dengan wabillahitaufikwahidayah Assalamualaikum w.b.t

p/s : wait for the upcoming entry yaw. *bisik sorang2*