Tutorial vertical menu tab

Assalamualaikum , kebelakangan ni ramai yang request tuto , macam mana nak buat ini dan itu . Tape2 Lily akan buat slow2 ya ! Kali ni tuto direquest oleh Nabila . Jom kita belajar sama2 camne nak buat vertical menu tab ? Apa benda tu ? Dekat bawah ni hah ada :


Step 1
Dashboard --> Layout --> Add a gadget --> Html/javascript

Step 2
<style type="text/css">
/*Credits: Dynamic Drive CSS Library */
/*URL: http://www.dynamicdrive.com/style/ */
.sidebarmenu ul{
width:250;
text align:center;
list-style-type: none;
font: normal 13px Century gothic;
}
.sidebarmenu ul li{
position: relative;
}
/* Top level menu links style */
.sidebarmenu ul li a{
display: block;
overflow: auto; /*force hasLayout in IE7 */
color: white;
text-align:center;
text-decoration: none;
padding: 0px;
}
.sidebarmenu ul li a:link, .sidebarmenu ul li a:visited, .sidebarmenu ul li a:active{
background-color: #C6C6C6; /*background of tabs (default state)*/}
.sidebarmenu ul li a:visited{
color: white;}
.sidebarmenu ul li a:hover{
background-color: #000000;}
/* Holly Hack for IE \*/
* html .sidebarmenu ul li { float: left; height: 1%; }
* html .sidebarmenu ul li a { height: 1%; }
/* End */
</style>
<script type="text/javascript">
//Nested Side Bar Menu (Mar 20th, 09)
//By Dynamic Drive: http://www.dynamicdrive.com/style/
var menuids=["sidebarmenu1"] //Enter id(s) of each Side Bar Menu's main UL, separated by commas
function initsidebarmenu(){
for (var i=0; i<menuids.length; i++){
  var ultags=document.getElementById(menuids[i]).getElementsByTagName("ul")
    for (var t=0; t<ultags.length; t++){
    ultags[t].parentNode.getElementsByTagName("a")[0].className+=" subfolderstyle"
  if (ultags[t].parentNode.parentNode.id==menuids[i]) //if this is a first level submenu
   ultags[t].style.left=ultags[t].parentNode.offsetWidth+"px" //dynamically position first level submenus to be width of main menu item
  else //else if this is a sub level submenu (ul)
    ultags[t].style.left=ultags[t-1].getElementsByTagName("a")[0].offsetWidth+"px" //position menu to the right of menu item that activated it
    ultags[t].parentNode.onmouseover=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="block"
    }
    ultags[t].parentNode.onmouseout=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="none"
    }
    }
  for (var t=ultags.length-1; t>-1; t--){ //loop through all sub menus again, and use "display:none" to hide menus (to prevent possible page scrollbars
  ultags[t].style.visibility="visible"
  ultags[t].style.display="none"
  }
  }
}
if (window.addEventListener)
window.addEventListener("load", initsidebarmenu, false)
else if (window.attachEvent)
window.attachEvent("onload", initsidebarmenu)
</script>
<div class="sidebarmenu">
<ul id="sidebarmenu1">
<li><a href="LINK">HOME</a></li>
<li><a href="LINK">ABOUT ME</a></li>
<li><a href="LINK">TUTOTIAL</a></li>
<li><a href="LINK">TAGBOARD</a></li>
</ul>
</div></center></center>
copy dan paste ke dalam html/javascript

merah : width sidebar korang , ikut keselesaan masing2
Biru : warna tab sebelum cursor sentuh
Purple : warna tab hover semasa cursor menyentuh
Hijau : Link bila kita tekan tab tu
Kuning : Perkataan yang nak ditulis


Kalau nak tukar warna boleh pergi ke laman ni >> SINI <<


dah siap ? Tekan save ! senang kan ? Meh cuba2 kalau nak siap kasi tahu tau ! 

Tutorial Membuat Header Transparent

Assalamualaikum semua,
Hari ni Lily berbesar hatinya ingin membuat satu tutorial yang mungkin ramai bloggers nak tahu iaitu membuat heder transparent ! tapi kalau dah tahu tu tutup mata jelah k. Lily buat ni bukannya ada request dari sesiapa pun cuma saja2 . Nak berkongsi ilmu apa salahnya kan. So, let get start ! >__<

Lily nak ajar ni menggunakan Adobe Photoshop CS3 . sesiapa yang belum mempunyai  Adobe Photoshop CS3 bolehlah download di >>SINI<< . Maaflah jika ada sesiapa yang menggunakan Adobe Photoshop CS5 , ianya hampir kurang sama je , so just take a look okay ~! Lily nak buat simple je ni, kalau nak yang lebih advance, boleh rujuk Lily secara personal atau bagi komen lepas ni . Jom kita belajar dulu !!
Kita pergi step by step okay ?

STEP 1
Buka Photoshop --> Pergi ke File --> Tekan New


Ok, lepas tu weight dan height tu, ikut citarasa korang sendiri ya ! Jangan baiki yang lain, pastikan background contents tu korang pilih transparent ya ~! And then tekan OK
Ia akan keluar macam ni nanti :


STEP 2

Tekan huruf T untuk buat tittle ye. Tulislah apapun sebagai contoh :


Aish, tak habis lagi . Kalau nak tukar warna font tu bolehlah tukar di bahagian color2 warna warni tu okey . And then untuk tambahkan gambar dalam header kita , nak buat camne ehk ? Jom kita tengok step seterusnya .

STEP 3
Tekan File --> Tekan Open --> Pilih gambar yang sesuai
Korang boleh tengok dibawah sebagai contoh , nanti akan keluar macam ni .


Ok bagus, so nak buat camne pulak lepas ni. Cara nak hilangkan background putih pada hello kitty tu supaya tak nampak cacat header ni, tengok gambar dibawah :

Klik gambar untuk larger image

Kita tekan Quick Selection Tool dan lepas tu ambil bahagian hello kitty je.

  ===>

Finish ? bagus ....

STEP 4
Seretkan gambar Hello Kitty tadi kedalam header . Seret ya !


Nanti akan jadi macam ni . Lawa tak ? err simple je ? tape lha. Ni cuma tutorial . Korang buat nanti pasti lebih cantik kan . 

STEP 5
Nak save ? Jangan tekan save as .... huh tengok betul2 ya.
Tekan File ---> Tekan Save for Web & Devices


Pastikan jadi camni ok, lepas tu pastikan korang pilih GIF ya , kalau tak, bukan transparent la. Lepas tu jangan segan2 tekan SAVE !

PERHATIAN
Sesiapa yang telah menggunakan tutorial ni, pandai2 la komen ya. Tak ya lah buat tak tahu je. Penat2 orang buat tuto ... haha n lagi satu kalau nak buat tuto credit Lily tau . Credit blog ni. Jangan jadi copycat ! N jangan nak curi2 pulak gambar2 tu. Buat sendiri la. Orang dah watermark tu . Tape2 , Lily tak makan orang la... huhu




Tutorial memasang favicon

Assalamualaikum ,
kali ni takde cerita panjang2 , malas nak mengarut dah ... nak cepat ni ! lily ada keje pulak ni , nak siapkan request dari kak lisa. Macam mana nak letak favicon ? Apa itu favicon ? Tengok blog Lily , dekat tepi url tu ada gambar Conan kan ? Hah , itulah favicon ! so, camne nak tukar favicon blogger ke favicon comel2 tu ? meh sini nak ajar !

Step 1
Pergi ke edit html >> tick expand widget templates dan tekan ctrl+f cari perkataan  
]]></b:skin>

Step 2
Dah jumpa ? sekarang copy code dibawah ni dan paste dibawah code diatas . Faham ?

<link href='URL IMAGE' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<link href='
URL IMAGE'/>
Selesai ? Tak lagi , gantikan url favicon korang yang comel lotte tu ke url favicon anda! Ni ada freebies favicon skit , silalah ambil ya !

http://i892.photobucket.com/albums/ac125/maliihah_coolz/pic010demoji_19402678decoojp.gif
http://i892.photobucket.com/albums/ac125/maliihah_coolz/pic019demoji_16165941decoojp.gif
http://i892.photobucket.com/albums/ac125/maliihah_coolz/24.gif
http://i892.photobucket.com/albums/ac125/maliihah_coolz/15.gif
http://i892.photobucket.com/albums/ac125/maliihah_coolz/pic019demoji_17714269decoojp.gif

Dah siap ? Boleh preview dulu , kalau tak ada apa2 boleh save !
credit : Baby doll