Tutorial Membuat Header Transparent

Assalamualaikum semua,
Hari ni Lily berbesar hatinya ingin membuat satu tutorial yang mungkin ramai bloggers nak tahu iaitu membuat heder transparent ! tapi kalau dah tahu tu tutup mata jelah k. Lily buat ni bukannya ada request dari sesiapa pun cuma saja2 . Nak berkongsi ilmu apa salahnya kan. So, let get start ! >__<

Lily nak ajar ni menggunakan Adobe Photoshop CS3 . sesiapa yang belum mempunyai  Adobe Photoshop CS3 bolehlah download di >>SINI<< . Maaflah jika ada sesiapa yang menggunakan Adobe Photoshop CS5 , ianya hampir kurang sama je , so just take a look okay ~! Lily nak buat simple je ni, kalau nak yang lebih advance, boleh rujuk Lily secara personal atau bagi komen lepas ni . Jom kita belajar dulu !!
Kita pergi step by step okay ?

STEP 1
Buka Photoshop --> Pergi ke File --> Tekan New


Ok, lepas tu weight dan height tu, ikut citarasa korang sendiri ya ! Jangan baiki yang lain, pastikan background contents tu korang pilih transparent ya ~! And then tekan OK
Ia akan keluar macam ni nanti :


STEP 2

Tekan huruf T untuk buat tittle ye. Tulislah apapun sebagai contoh :


Aish, tak habis lagi . Kalau nak tukar warna font tu bolehlah tukar di bahagian color2 warna warni tu okey . And then untuk tambahkan gambar dalam header kita , nak buat camne ehk ? Jom kita tengok step seterusnya .

STEP 3
Tekan File --> Tekan Open --> Pilih gambar yang sesuai
Korang boleh tengok dibawah sebagai contoh , nanti akan keluar macam ni .


Ok bagus, so nak buat camne pulak lepas ni. Cara nak hilangkan background putih pada hello kitty tu supaya tak nampak cacat header ni, tengok gambar dibawah :

Klik gambar untuk larger image

Kita tekan Quick Selection Tool dan lepas tu ambil bahagian hello kitty je.

  ===>

Finish ? bagus ....

STEP 4
Seretkan gambar Hello Kitty tadi kedalam header . Seret ya !


Nanti akan jadi macam ni . Lawa tak ? err simple je ? tape lha. Ni cuma tutorial . Korang buat nanti pasti lebih cantik kan . 

STEP 5
Nak save ? Jangan tekan save as .... huh tengok betul2 ya.
Tekan File ---> Tekan Save for Web & Devices


Pastikan jadi camni ok, lepas tu pastikan korang pilih GIF ya , kalau tak, bukan transparent la. Lepas tu jangan segan2 tekan SAVE !

PERHATIAN
Sesiapa yang telah menggunakan tutorial ni, pandai2 la komen ya. Tak ya lah buat tak tahu je. Penat2 orang buat tuto ... haha n lagi satu kalau nak buat tuto credit Lily tau . Credit blog ni. Jangan jadi copycat ! N jangan nak curi2 pulak gambar2 tu. Buat sendiri la. Orang dah watermark tu . Tape2 , Lily tak makan orang la... huhu