Travelog Daie : Ohaiyo Osaka (Part 3)


Assalamualaikum.

MashaAllah, lama gila tak update blog. Minta maaf kerana buat semua tertunggu-tunggu bagi post kali ni. Saya nak sekali tunjukkan kepada anda semua video yang saya buat tu, tetapi memandangkan saya ni budak baru belajar kan, jadi nak buat video ni makan masa lah pulak.
Hehehe, memandangkan sekolah pun dah nak masuk (even dah tamat sekolah) dan tahun baru hamper menjelma, lebih baiklah saya sambung pengalaman saya ini, supaya selepas ni mudah sikit nak buka chapter baru. Betul tak?
Bismillahirahmanirahim,
Berjalan di bumi Allah, melihat kebesarannya. Itulah salah satu tujuan kita digalakkan untuk menjelajah muka bumi ini. Di mana sahaja kita berada, pastikan niat untuk beribadah kepada Allah. Even dalam Al-Quran ada menyentuh mengenai perkara ini.
Tajdid niat, aku nak jelajah bumi Allah dan menyebarkan risalah-Nya.

Abu Hurairah r.a meriwayatkan:

Seorang lelaki berkata (kepada Rasulullah), wahai Rasulullah, saya akan memulai perjalanan (musafir), jadi berikanlah nasihat kepada saya. Nabi berkata: hendaklah engkau bertakwa kepada Allah dan bertakbir setiap kali melewati (melalui) tempat yang tinggi. Selepas lelaki itu pergi, Nabi s.a.w berdoa, “Ya Allah, dekatkanlah jarak perjalanannya dan mudahkan perjalanannya.” 
(Hadis diriwayatkan oleh Tirmidzi)

Alhamdulillah, Allah telah beri saya peluang untuk berjumpa dengan orang-orang yang baik-baik. Mereka menghormati ajaran Islam dan membuka peluang kepada saya untuk menerangkan mengenai Islam.

Ada satu ketika dimana saya melawat ke sekolah Aguri-Chan, (sekolah rendah). MashaAllah, sangat seronok. Kebanyakan mereka di sekolah tersebut memang tak banyak pun fasih berbahasa Inggeris termasuk gurunya sendiri. Disebabkan pelajar-pelajar di sini masih tidak belajar bahasa Inggeris sehingga memasuki sekolah menengah.

Walaupun begitu, kedatangan saya disambut meriah oleh budak-budak tu. Tarik sana, Tarik sini. Lili-chan ! Lili-chan! Saya hanya mampu ‘haiyk, haiyk’. Komunikasi kami terbatas mungkin daripada segi bahasa, tetapi tidak melalui hati. Saya dapat merasai keikhlasan mereka dalam menyambut saya.

Mereka siap membuat pelbagai persembahan, Doraemon, games dan macam-macam.






during the Japanese class on the 6th Grade class,
I made this myself. Huwaa.

Hingga satu ketika, ketika saya berada di PE class (kelas pendidikan jasmani) bersama Grade 6, ada seorang budak lelaki ni, bila teringat balik dia ni, kelakarlah pulak. Dia banyak cakap. Cakap tak henti-henti. Dia sangat teruja melihat perempuan bertudung di hadapan dia. Itu kata-kata translator (anak pengetua) kepada saya.

Until one moment, dia minta nak berhigh-5 dengan saya, Saya ambil langkah selamat, I gave him ‘NO sign’ in a polite way. And he kind of a surprise.

“Heeehhh??!” sambil tangan dia menarik pipi ke bawah.

Terkejut sangat ke budak ni? Hahaha senyum je yang mampu saya bagi. Memang kelakar jugaklah situasi tu bila dia asyik bertanya sama ada dia sebenarnya boleh sentuh dengan lelaki atau tidak, dan saya ni boleh sentuh sesame wanita atau tak.

Of courselah boleh adik weii. Ketawa je yang mampu.

And I told him about how the real situation is really is.
“If you want to touch me, then you need to become my husband first” Joke.

Well actually, dia seorang peminat USA, tak minat dengan artis Jepun ni, so dia banyak tahu pasal negara US. Tiba-tiba, dia buat aksi menembak. Tembak sana, tembak sini.
Saya faham apa maksud dia,

“Islam is a peace religion. We do not like kill and murder.” Nada saya sedikit tegas
“ISIS.” Katanya.

And I guessed that they know what ISIS is really is, and they know how to differ between ISIS and the real muslim.
Ini buku Biology Form 5

Hmm, saya taknak cerita panjang mengenai pengalaman tu. 
Apa yang paling tersentuh bagi saya sepanjang saya berada di sini ialah Al-Quran.
Salah saya pada awalnya kerana saya tidak memperkenalkan Al-Quran kepada keluarga angkat saya, saya fikir tak perlu gopoh, tak perlu memaksa.
Walhal, sebenarnya Al-Quran ialah elemen terpenting.
Bagaimana tidak, Al-Quran. Al-Quran kot. Satu-satunya kitab yang tiada keraguan padanya. Apa lagi nak ragu-ragu. Sampai sekarang aku menggeleng. Menggeleng tanda "mengapa aku tak guna secret weapon tu awal-awal"

Sebelum tu, saya tak pernah pun bercakap mengenai Al-Quran.
Saya hanya letak Al-Quran yang saya bawa ke sana atas sebuah rak di rumah. Sentuh, tapi bukan untuk pengetahuan dia.
Sehingga satu hari, saya kata kepada diri saya sendiri yang saya perlu kuatkan semangat. Saya perlu sebarkan juga walau macam mana sekali pun.

Saya bingung. Saya tak tahu macam mana nak mulakan.
Tingg...Light bulb. 
I let the Quran talk by itself.How?

"Kaasan, may I have you a favor?" 
"yes, dear."
"Emm... can you spare about 40 sec, I want you to listen something."
"Sure." Muka senyum , ternanti-nanti.
Saya beri dia earphone, saya pasang surah Al-Mulk yang dibaca oleh Muhammad Taha al-Junayd. Saya pasang surah Al-Mulk kerana surah ini mengenai 'kerajaan'. Ya, kerajaan milik Tuhan. Milik Allah. Dan kepada siapa lagi yang perlu kita sembah melainkan Dia.

Seusai dengar,

"Well, what do you think?"
"Ahh, is it what you always recite during your prayer?"
"Kind of. It is the verse from the Quran."

and then I showed her the Al-Quran of mine,
" Ahh, Quran . I know about it. It is calm and the sound looks like a bit sad. It like the song from the India."
" Do you always read like this during your prayer?"
Masa tu saya hanya mampu ketawa.

"No, I just recite it with normal tone." Chuckled. Hampeh betul si Maliihah ni. And then, I told her that I always used to hear that when I'm stress and when I want to memorize something. 
Ayat selamatkan.

Saya tak cakap panjang lepas tu. Saya fikir cukuplah. Saya taknak memaksa. Saya juga bukan orang yang banyak sangat ilmunya.Perbualan kami berhenti sampai disitu mengenai Al-Quran since saya cakap saya nak dengar bacaan Al-Quran sejurus daripada tu. Saya fikir ia berakhir begitu sahaja.
Tetapi, rupanya berlainan.
"Woah, there are so many marks." matanya seperti terpukau dengan tafsir Al-Quran yang saya letak atas rak.Banyak penanda katanya. Saya sengeh. Sengeh je. Saya ingat itu hanya satu pujian, bukan bermakna satu ayat yang seperti, ' apa disebalik Al-Quran tu.'
Saya baru tersedar mengenai perkara ni, ketika kami dah hampir nak berpisah. Masa tu, kami bersedia untuk menaiki kereta api untuk pulang ke Osaka. Tak tahulah, waktu tu agak kalut, saya organize balik semua barang-barang saya yang ada dalam bagpack saya, dan saya letakkan Al-Quran atas meja.

Tengah-tengah sibuk menyusun ni, tiba-tiba.
"Lili-chan, can I take a look?" Dia point kepada Al-Quran.

Saya macam, Yes. Of course. Yes.
Buka Al-Quran, lihat ada tulisan arabic.
"You can read this? You can read all of this?" She asked me. I just nodded.
"So, what is the meaning behind this(sambil tunjuk kepada ayat ini dan ayat itu."
"Well actually, this is the noble book that were given to us. All of these are the words from Allah. These are the words from God. The Quran was given through the messenger of Allah, Prophet Muhammad pbuh. About more than 1400 years ago.... " I gave her some details about the Quran.
"Well, here there is also a verse about the Muslims should treat nice to non-Muslims." Sengeh lagi.
Hati saya berdebar since dia buat inquiry dan curiosity tu kuat. Saya tak tahulah kenapa saya gelabah sangat, (hahaha tak boleh pakai betul budak ni).
Mata saya tertumpu kepada satu ayat,
"And this is about paradise. It says that in paradise, we can have sakee(one kind of beer in Japan)" I ended up with a factual thing, since masa waktu tu sangat mencemburui kami. 3.30 petang, tiba masa untuk bertolak ke Osaka.
Kami terpaksa menutup kitab suci tu disebabkan kami sebenarnya dah terlewat untuk perjalanan. Saya fikir nak beri sedikit penerangan tetapi apakan daya,,
"Interesting." Kaasan balas. Muka dia menunjukkan bahawa dia ingin lebih tahu mendalam mengenai Al-Quran. 

Itulah hari terakhir kami bersama. Air mata, tak payah nak cakap ahh betapa sebaknya saya ketika itu. Sedih,sedih untuk meninggalkan keluarga ini. Mereka telah menjaga saya dengan baik, belanja apatah lagi, nak dikatakan keluarga Kaasan ni bukannya tergolong dalam kalangan orang berada pun.
Berlapis-lapis baju dia bagi saya pinjam, takutnya saya ni kena demam. Waduhh, Kaasan terima kasih banyak-banyak.

It is nice experience for me, satu anugerah daripada Allah untuk beri saya kekuatan dan semangat, supaya tegakkan Islam di muka bumi ini. Sebagai persediaan untuk saya untuk hari akan datang.
Dia ada sediakan sebuah photo album untuk saya.
Pada awalnya, saya ingin berkongsi kepada anda semua.
Tapi rasanya cukuplah sekadar gambar-gambar dibawah sebagai lampiran travelog ni. 


this is only surau I found during in Japan. This is located at Kyoto Tower.

Kobe Zoo

Nasi Goreng, I made it with Kaasan at home.


Halal Bento. Oishii~



nak apa? aiskrim, air panas, air sejuk. Semua tekan jah.


Saya rasa sampai disini sahaja perkongsian saya. Mungkin tak banyak sangat saya boleh kongsi, dan bukan semua pengalaman saya ceritakan. Ada juga yang perlu saya rahsiakan atas sebab yang tertentu.

saya harap perkongsian saya yang tak seberapa ini dapat memberi manfaat kepada semua. Ini sekadar pengalaman amatur saya, saya bukan sesiapa, manusia biasa. Yang buruk dijadikan sempadan, buat benteng sebesar-besarnya, dan kalau ada sebarang teguran, bolehlah sampaikan. Dan jika ada yang baik, bolehlah dijadikan tauladan kerana ini semua kuasa Tuhan. Apa kebaikan yang ada ini ialah daripada Allah sendiri.

Sampai disini sahaja travelog saya InshaAllah. Tunggu saya untuk travelog seterusnya. Cewahh. Kalau ada rezekilah.

Sesiapa yang berminat untuk mengikuti program ini bolehlah berhubung dengan Hiroshima International Club Kuala Lumpur.

Sayonara~.



Travelog Daie : Ohaiyo Osaka (Part 2)

Assalamualaikum !

Maaf dan maaf sekali lagi sebab saya dah lama tak update. Nak siapkan report punya pasal, sekarang masa untuk post sahaja.
Saya sebenarnya ada sediakan sebuah video, tapi disebabkan saya ini budak baru belajar, jadi video tu masih dalam proses. Maaf la ya.
Salah satu sebab saya nak travel ni ialah, saya nak sebarkan Islam. Dan yang keduanya, pelik tak kalau saya kata disebabkan saya tertarik dengan iklan musafir dekat TV AL-Hijrah tu? Hahaha. That’s why.

Bismillahirahmanirahim,
Saya takkan bercerita mengenai perjalanan saya satu demi satu di sana. Cukuplah dengan laporan itu saya ceritakan segala-galanya. Di sini saya hanya ingin berkongsi mengenai bagaimana hidup sebagai seorang muslim di sana, dalam ramai-ramai manusia di luar sana, saya seorang sahaja yang menutup kepala.

Di Sanda City ni, saya tak tahu berapa peratus je muslim, mungkin hanya saya.

Soalan pertama saya ajukan kepada ibu angkat saya, Kaasan,
“Pernah jumpa tak Muslim sebelum ni?”
Dia cepat dia menggeleng. Itulah pertama kali dia berjumpa dengan seorang penganut agama Islam. Di depannya pada ketika itu, seorang gadis yang memakai penutup kepala, aneh mungkin baginya.
Hari pertama, berkenalan dan berkelah. Visit Osaka-j0. Menarik. SUGOII, bak kata orang Jepun. Hehehe.


Saya belek jam tangan, jam dah menunjukkan pukul 1.00 tengahari. Zuhur dekat sini dah masuk sejak sejam yang lalu. Tiba-tiba, saya teringat pesan mak,
“ Bila kita jaga agama kita, mereka respect dekat kita.”

Saya senyum. Pantas saya berkata kepadanya,
“ I’m sorry, well actually, I need to perform my prayer.” .
“Oinari?” sambil dia buat tangan macam agama Buddha.
“Ahh, yes. As muslims, we need to perform prayers 5 times a day.”

Dia seperti terpegun, katanya dia baru tahu tentang perkara ini. And she said, she should do more research about Islam then. How cute.

Alamak! Beg aku pulak tertinggal. Dahi ditepuk banyak kali.
Kompas, spray air, sejadah kecil.
Masa tu barang-barang untuk kelengkapan solat dalam beg. And bag pulak tertinggal.
But then, ini semua perancangan Allah. Dia nak bagi yang terbaik.
Saat tulah, saya kena ceritakan segala-galanya.
“ We need to take some wash at the certain part of our body before taking a prayer.”
Dia menghulurkan botol air kepada saya, agak sulit sebab di sana air tidak dibekalkan dalam tandas, tandas pulak mana boleh ada air menjejes-jejes. Mereka sangat mementingkan kebersihan lorh. And, I cannot simply uncover my aurah in front of the non-muslims. So, agak rumit disitu. Tapi akhirnya berjaya jugak.
Kompas takde. Pandang dia, sengeh.
“ Do you know where is west? “
“ West?” Dia bukak kompas dalam phone dia, and show me the direction.
Last sekali, tempat solat. I told her that I need a serene place, maybe a private place and of course clean.
Kami nampak strategik di belakang muzium. Okay call.

Kain sembahyang? Tak jadi masalah buk. Malah saya tak bawa pun kain sembahyang datang sini, sebab saya tahu, syarat sah solat ialah dengan menutup aurat dengan sempurna. So, apa yang membuatkan saya tidak menutup aurat dengan sempurna di luar solat?
Jadi, kan senang kalau dah tutup aurat, tak perlu susah-susah bawak telekung.  Baju longgar, tudung labuh, berstokin dan tidak jarang. Cukup lengkap. Jadi, solat tak payah nak tangguh-tangguh solat. Apatah lagi, dengan cara ini jugak, kita dapat mengelakkan  kesalahfahaman yang berlaku terhadap mereka non muslims ni, mereka menganggap bahawa solat perlu dilakukan dengan adanya telekung,. Maka mereka yang tiada telekung ini, tak mampu lagi untuk bergelar muslim dan menunaikan solat.Ada antara kenalan saya yang sanggup qada’ solat, disebabkan katanya tiada telekung. Maaf, solat jangan dibuat mainan sayang.

Start daripada perkara itu, Kaasan dan Marichan belajar banyak benda berkaitan solat. Even, sampai jamak dan qasar pun dia tahu. Hahahaha. Saya siap tanya dia tak mengapakah kalau tunggu sekejap sementara saya solat, dan dia cakap,
“ It’s okay. I found it so interesting! I really want to know more about your prayer.”
Saya senyum. Dia ada tanya mengapa saya menunaikan solat, untuk tidak memutar belitkan dan membuatnya menjadi simple, saya jawab
“ We believe in Allah, and the prayer is to show love towards Him, because He is The Ultimate Creator.”
Dia tanya lagi, bagaimana kalau tinggal solat. Tak boleh ke.
Untuk meringkaskan lagi, saya terus sebut pasal syurga dan neraka. Saya tak tahulah jawapan yang terus terang boleh dibawa pakai tak dalam konsep dakwah, tapi jawapan saya lebih kurang macam ni,
Kalau buat masuk syurga, kalau langgar masuk neraka.
Dan disitulah bermulanya,
Lepas daripada tu, dia mula prihatin terhadap saya, ada kalanya dia yang bertanya dahulu, sama ada saya sudah menunaikan solat ke belum, atau saya belum bertanya lagi, dia yang dahulu mempelawa.
Dalam nursery lab, dalam kelas kosong, dalam tempat changing cloth sehingga bilik pengetua.
Walau di mana pun kau berada, jangan pernah tinggal solat. Tak ada alasan untuk tinggal solat, disebabkan kononnya tiada surau ataupun masjid.  Di bumi dia, kau berpijak atas bumi dia, dan kau mampu lagi berkata ‘Nanti’, ‘ Qada’ .

Islam mudah tetapi jangan memudahkan.

To be continued………..


Maaf la kalau ada ayat yang pedas atau menyinggung. Kebanyakannya untuk refleks diri sendiri, dan kalau ada sebarang teguran dan pembetulan, boleh langsung dengan saya ye. Saya terbuka sahaja :D.
Kisah ini hanya sekadar inspirasi buat muslim di luar sana, daripada gadis amatur seperti saya.

Dan saya tak suka gambar saya dipublickan, d=so kalau sikit je gambar publish ni, maaflah ye. hehehe.


Travelog Daie : Ohaiyo Osaka (Part 1)

credit to Syasya Abdul Malek

Assalamualaikum. 
huk huk huk, lama benarnya si Maliihah ni menyorok ye, nak kata sibuk SPM,
SPM pun dah habis cerita. Amboi, belum tutup buku lagi ye hakak-hakak dan abang-abang.

Ya, saya seriously memang satu alasan yang jitu lah kalau saya cakap saya busy. I'm not that busy, sebenarnya agak busy, tapi still ada masa yang terluang untuk sedekahkan satu post dekat Monolog Daie. Kesian kesian.

Okay, tutup cerita.

Tadada... Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk saya berkongsi serba sedikit mengenai program yang saya join baru-baru ini di Jepun. Alhamdulillah, 10 hari saya disana, iman terjaga tidur pun lena. 

First and foremost, actually tak tahu nak start dari mana.
Saya bersyukur kepada Tuhan kerana memberi saya peluang untuk melawat ke negara orang untuk sebarkan Islam,
dan terima kasih kepada mak dan abah sebab beri kepercayaan dekat Along untuk merantau sorang diri dekat sana. Mampu survive lagi, Alhamdulillah.
And terima kasih bebanyak kepada Hiroshima International Club sebab anjurkan program ni. btw, saya belum buat report lagi sensei. Adui mak.

Awal-awalnya, rasa macam "Heih, betul ke tak aku ni?
Rasa macam " Maliihah, seriously kau?"


"Aku bukan sorang, aku ada Allah yang akan jaga aku."

Dengan itulah, aku teruskan perjalanan. Sebab aku percaya, dan aku yakin.



Hari sudah tiba, tup tap tup tap, orientation semua berjalan dengan lancar, all my friends from OSAKA group seems exciting too. Yeah,over exciting. Orientasi bermula, berceritalah tentang tatacara hidup di Jepun and how to communicate with them.


Osaka group 

Cc : Una Farhah
Sensei Zubir & Sensei Khairul bagi taklimat


Alhamdulillah, selepas 2 hari taklimat, kami selamat tiba di Osaka. And then, when we arrived at Hippo Club Office at Osaka, I met my foster family. Konicchiwa. They called me as LILI-Chan. Hahaha, kelakar la jugak.
Alhamdulillah my host family; Kaasan (mom), Aguri-chan, Mari-chan, Jii-chan, Yuka-chan, and Momoe. They adopted me like a daughter and I didn't feel like an outsider. 

Saya masih ingat pesanan mak kepada saya,
datang sini jaga iman. Apa yang penting jaga nama Islam. Macam mana pun, just do the good deeds and show how Islam is actually is. By that, they will respect you.

And yes I did,

To be continued.......

After SPM punya cerita

Assalamualaikum,
I need my own time and some space
So I'm about to have my own time to Post a new article,
Just wait and see.
InshaAllah,by tomorrow I’ll try to put my time to share bout my travelogue.
Just wait and see ahhh.