Tutorial background pada headings sidebar dan post

Salam readers,hari ni aku murah hati dan rajinnye nak buat tuto.
Tutorial kali ni senang jer...faham tak apa itu headings?
headings tu background belakang tajuk sidebar dan post.Cuba tengok aku punyer.
Cantik tak?Cuba kita try macam aku ye.


Oklah,jom kita mulakan dengan simple yerp.


1. Bukak blog macam biasa.
2. Pergi ke page elements > edit html
3. picit serentak ctrl + f dan taip headings.


/* Headings
------------------------------------------------ */

h2 {
  margin:1.5em 0 .75em;
  font:$headerfont;
  line-height: 1.4em;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.2em;
  color:$sidebarcolor;
ok,letak code ni dekat bawah sekali.

background-image:url (url background); 
Cari background dekat mne2 sumber seperti photobucket.Just direct link je,bukan html code ye.

Ok,akhir sekali tekan save.
Kalau dah guna sila komen dekat bawah,kalau nak guna tuto ni credit aku tau.I hate copycats~!!

Tutorial pasang scroll box dekat blog

Hai readers,
Hari ni aku rajin sangat apasal ehk??Jangan jawab sebab tuan punya badan pun tak boleh jawab.Tutorial ni direquest oleh Kak Mimie .




Oklah,sekarang jom kita belajar buat scroll box yer,tau tak apa itu scroll box??Meh aku tunjuk k.






inilah dia yang dinamakan scroll box.Scroll box ni boleh diletakkan di sidebar,dekat entry pun boley.Ini pun jugak boley kurangkan berat blog kita.Jadi,loading page tu tak lah ambil masa lama sangat.Byk benda kita boley letak dalam scroll box ni macam link,widget,image dan lain2.
Oklah,kita jangan buang masa lagi jom kita mulakan okey.


Langkah 1
Teks dan Url


copy kod dekat bawah ni dan paste dekat notepad dulu yer.




Yang warna biru tu uolls boley tukar ikut suka ye,ikut kesesuaian blog u la.Kalau warna merah tu pulak tukarkan kepada url uolls nak letak.Senang jer...

 Image dan url


Ini pun sama jugak macam tadi,copy dan paste kan dalam notepad dulu.Nanti aku ajar yang seterusnya.Sabar..



 Yang warna biru tu uolls boley tukar ikut suka ye,ikut kesesuaian blog u la.Kalau warna merah tu pulak tukarkan kepada url uolls nak letak.Warna hijau pulak url image yang uolls punyer ye.


Widget


Seperti biasa paste kan dulu dalam notepad



 1px solid; color: #cccccc; height: 100px; overflow: auto; padding: 15px; width: 200px;"> 


 Uolls boleh edit kod yang di bold dengan warna biru mengikut kesesuaian blog uolls.Script untuk widget top commentators berwarna merah. Gantikan kod yang berwarna merah dengan script widget yang ingin u paparkan. 


Langkah 2
Login blogger > dashboard > layout > Add a gadget.Pilih html/javascripts dan paste kod diatas yang uolls telah EDIT ok.Akhir sekali,hit save.


Kalau jadi,komen okey.Kalau tak faham dan tak jadi jugak tanya je aku.Komen sebanyak2 pun aku akan tolong.
Aku akan jawab sejujur-jujurnya.
credit - maribinablog.blogspot.com -


Ni second time aku buat tuto,sampai berpeluh-peluh aku dibuatnya takut tak menjadi.He3



Tutorial tukar tab shoutbox

Inilah 1st time aku buat tutorial,sebab aku boring x tahu nak buat apa....jadi lebih baik aku berkongsi ilmu yang ada.Aku buat ni pun sebab aku teruja,sebenarnya kalau buat tutorial ni boleh meningkatkan populariti blog betul ke??pandai2 je.Lebih2 lagi kalau tutorial yang tak ramai yang tahu dan tak ramai yang buat.So,aku rasa yang ni sesuai jugak la...


Aku tak nak buang masa asyik taip benda yang tak memberi apa2 faedah,so baik aku teruskan jer...
Ini hanya untuk chatbox/shoutbox yg tersorok je ehk...


First macam biasa korang pergi ke design > page elements > html/java script tu.
html/javascript tu yang code utk sorokkan shoutbox korang tu le...


klik untuk besarkan


Pergi dkt background kalau nk tukar url tab.
Itu yang ku punya tapi telah pun diedit oleh aku.Anda boleh tukarkan tab yang lama warna hijau tu kepada yg baru dan lebih stylish lagi.Korang rekalah kat mne2 pun mcm photoshop ke,photoscape ke.

 
yang lama punya

the new one

Gambar mesti 10x30 px...faham x!!

Cantik x yg baru punya??Biasa je....bukan macam yang dah pakar tu.Takpe kita cuba dan cuba lagi.
Oklah tu je,sesiapa yang x faham boleh tanya.Kalau x jadi lapor kat aku...aku akan baiki cepat2.Apa yang silapnya ok.Bye2

Kenali Diri



   Assalamualaikum ya akhi wa ukhti,
 Alhamdulillah Allah memberi saya keizinan untuk bertaaruf diri saya sebagai hambaNya yang mencari redhaNya. Kerana sebelum ini, saya hanyalah manusia biasa. InshaAllah, saya nak jadi manusia yang luar biasa, luar biasa dari segi imannya. Doakan ya~!

Bismillahirahmanirahim,
Saya hanyalah hamba marhaen yang diberi nama Maliihah Nur. Jangan tanya kenapa Nur dibelakang ya. Sudah penat menjawab. Anda boleh bertanya kepada Rosyam Noor atau Adibah Nor jika terdesak. Hehe

Saya bukan seorang yang skema, ehem means saya nak jadi diri saya. Saya menaip sebagai diri saya. Means, penulisan saya ialah diri saya dan ilham yang Allah bagi kepada saya.
Saya hanyalah gadis yang bakal menduduki SPM 2015 ini. Sekali lagi, tolong doakan saya ya ;D . Saya bukan macam gadis biasa, well, muslimah yang sopan santun gituhh. Hahaha. Saya dah bagi amaran awal-awal bukan? Saya ni sama seperti anda semua. Mungkin sedikit clumsy and kadang-kadang berkhayalnya merata tempat. Entah apa nak jadi. Geleng kepala. 

Apapun, saya ada satu misi. Misi saya ialah nak pastikan ummah ini terus maju demi Islam. Means, I want to see light through this ummah. Apekah englishnya broken amat.
Abaikan...

Inilah amanah saya, maksud saya amanah kita. Dakwah. Blog ini saya lahirkan awalnya untuk suka suki duka duki , yelah zaman UPSR kan masih belum nampak sinar hidayahnya. Sekarang, blog ini saya wariskan untuk diri saya ini. Ye, diri saya yang dah jumpa misi yang perlu saya jalankan yang sebenar-benarnya. Sebetul-betulnya.

Anyway, saya suka bermonolog. Ini satu amaran. Jadi, jangan salah faham dengan segala bahasa puitis saya yang karat itu, mungkin. maybe anda akan terbatuk-batuk tahap kronik kerana bahasa yang amat jiwang. Hah itu dia!.

Namun, disini jika penulisan saya melalaikan anda kepada Tuhan, saya tidak galakkan dan langsung syorkan anda semua untuk mengklik butang 'x' merah diatas hujung sana. Saya taknak menjadi sebab atau faktor perdana anda semua lagha.
Saya dah kata, saya nak inspirasi anda melalui penulisan saya, bukan membuatkan anda tercenggang dan mengangkat kening sebelah kerana penulisan saya. Moga, penulisan saya memberi manfaat kepada anda semua dan mampu membuat anda mengukir senyuman. InshaAllah. 

Itu sahaja perkenalan diri saya. Sedikit tips untuk anda kekal positif setiap hari, senyum :)
Saya bolok dan saya tahu itu.Bye