Travelog Daie : Ohaiyo Osaka (Part 1)

credit to Syasya Abdul Malek

Assalamualaikum. 
huk huk huk, lama benarnya si Maliihah ni menyorok ye, nak kata sibuk SPM,
SPM pun dah habis cerita. Amboi, belum tutup buku lagi ye hakak-hakak dan abang-abang.

Ya, saya seriously memang satu alasan yang jitu lah kalau saya cakap saya busy. I'm not that busy, sebenarnya agak busy, tapi still ada masa yang terluang untuk sedekahkan satu post dekat Monolog Daie. Kesian kesian.

Okay, tutup cerita.

Tadada... Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk saya berkongsi serba sedikit mengenai program yang saya join baru-baru ini di Jepun. Alhamdulillah, 10 hari saya disana, iman terjaga tidur pun lena. 

First and foremost, actually tak tahu nak start dari mana.
Saya bersyukur kepada Tuhan kerana memberi saya peluang untuk melawat ke negara orang untuk sebarkan Islam,
dan terima kasih kepada mak dan abah sebab beri kepercayaan dekat Along untuk merantau sorang diri dekat sana. Mampu survive lagi, Alhamdulillah.
And terima kasih bebanyak kepada Hiroshima International Club sebab anjurkan program ni. btw, saya belum buat report lagi sensei. Adui mak.

Awal-awalnya, rasa macam "Heih, betul ke tak aku ni?
Rasa macam " Maliihah, seriously kau?"


"Aku bukan sorang, aku ada Allah yang akan jaga aku."

Dengan itulah, aku teruskan perjalanan. Sebab aku percaya, dan aku yakin.



Hari sudah tiba, tup tap tup tap, orientation semua berjalan dengan lancar, all my friends from OSAKA group seems exciting too. Yeah,over exciting. Orientasi bermula, berceritalah tentang tatacara hidup di Jepun and how to communicate with them.


Osaka group 

Cc : Una Farhah
Sensei Zubir & Sensei Khairul bagi taklimat


Alhamdulillah, selepas 2 hari taklimat, kami selamat tiba di Osaka. And then, when we arrived at Hippo Club Office at Osaka, I met my foster family. Konicchiwa. They called me as LILI-Chan. Hahaha, kelakar la jugak.
Alhamdulillah my host family; Kaasan (mom), Aguri-chan, Mari-chan, Jii-chan, Yuka-chan, and Momoe. They adopted me like a daughter and I didn't feel like an outsider. 

Saya masih ingat pesanan mak kepada saya,
datang sini jaga iman. Apa yang penting jaga nama Islam. Macam mana pun, just do the good deeds and show how Islam is actually is. By that, they will respect you.

And yes I did,

To be continued.......

1 wartawan:

Nurin Aqilah berkata...

Wah. Rasa nak baca lagi pengalaman awak di Jepun tu :-)