"Man Jadda Wajada"


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Amboi lain macam bunyi hari ni, saya pun tak tahu kenapa. Memang mood acap kali tukar je kebelakangan ni, macam main sorok-sorok pun ada. 
Well, this school holiday, saya dah rancang awal-awal dah apa yang nak dilakukan. And saya sendiri sudah sisipkan banyak kata-kata motivasi daripada alumni dan seniors sebelum ni yang banyak beri dorongan, not to forget sahabat-sahabat seperjuangan saya juga yang bakal menempuh SPM nanti.

So, apa cite ni tetibe je kata2 motivasi bagai. Apa kes?

Well, saya sebenarnya lepas daripada midyear baru-baru boleh dikatakan jatuh tergolek golek because baru dapat kesedaran diri yang SPM ni dah dekat. And I'm still not achieve what I should achieve for. Yup, I don't want to say my result but regarding that mostly semuanya meningkat, Alhamdulillah. 

Surely, I want to get straight A's. Itu cita-cita saya, itu matlamat saya. and I believe I can even without much supporters, even maybe orang akan pandang sebelah mata. I don't care, we need to be husnuzon right to Allah? Man Jadda Wa Jadda. Sesiapa yang berusaha dia akan berjaya.Tak gitu?

Before that, hati saya sebenarnya hampir luluh, macam berkecai fuihh memang takde harapan nak cantum balik, because I found my previous revision book, yang zaman kegemilangan PMR punya, perghh masyukk ah. Bila belek semula buku tu, macam itulah dia A+. Saya masih ingat macam mana saya begitu teruja dengan subjek Geografi dahulu, and every single thing tempat dalam buku tu rasanya saya boleh ingat dekat mana. Itulah buku saya bawa kemana-mana sahaja. Masih bersampul tetapi ada kesan koyak-koyak, salotape dimana-mana sebab nak nampaknya kita ni study ann. Ahahhaha poyo itu semua. Sekarang rasanya bila tenung buku Chemistry, Physics , Biology, macam krik-krik je. Kena baca satu persatu, nak buka helaian lain pun ambil masa berapa lama. 

And I kinda mempertikaikan tentang orang yang dapat semua A's tu even diorang study last minute, I thought like 'nevermind diorang semuanya lelaki. Memang ah boleh, ada 9 akal katakan." Ahah, that's my mistake for thinking like that.

Seriously, at that particular time I'm crying. Because I missed my old days. I miss my golden time. And I thought it's all over.

Memang, bumi ni bulat. well, kita biasa dengar bukan, kita tak akan sentiasa berada di atas, kadang-kadang kita kena berada di bawah, untuk tahu bagaimana dan pengalaman orang yang berada di bawah, but that's not the final. That's not the end of the story. Naik roket atau naik lif ke untuk sampai ke puncak balik. Don't ever give up. 

Firstly, don't follow my step. Jangan pernah leka dengan dunia. Ingatlah bahawa 1 saat itu nyawa. Jangan pernah kenal erti putus asa dan memang Allah sangat murka kepada hambaNya yang hendak berputus asa daripada rahmatNya. And don't forget, berusahalah, berusahalah dan berusahalah,. Jangan pernah berhenti walaupun result tak seberapa. Banyakkan berdoa dan berfikir positif terhadap Tuhan. Allah akan beri yang terbaik buat hambaNya, bukan? Buktikan.

Kasih dan cinta kepada Dia semata-mata. Buka mata dan buka hati. Saya pernah lontarkan ayat ini kepada sahabat-sahabat saya, 
"Kalau kita sekarang belajar sampai pukul 1 atau 2 pagi pun, tapi kalau tak niat kerana Allah, semua yang kita belajar ni semuanya SIA SIA!"

I once said that, because I want to remind myself, to make sure that I seek ilm for the sake of Allah, not because after the Dunya, not because of the wealth that I may get from all of this success. It's all belong to Him, so for Him we should do for. Nothing accept Lillahitaala. I kinda hate myself and sometimes slap my once face, because I feel so disturbed by all the results. Verily, He is the Best Planner. We just planning right?

Be positive (Husnuzon).

credit


Something has disturbed me during the exam, musibah datang bertalu-talu. And I can't even focus for examination because too much thinking. Banyak sangat perkara berlaku. And one day, I seek upon Him for help and guidance for me to found the hikmah in all of those obstacle, Alhamdulillah, Allah shows His Mercy and sent me a friend- nice and thoughtful. She told me everything - the solution, hikmah and even motivation for me to move on. And I can smile again.

Waktu itu, seakan saya baru sedar dari lena. Mungkin selama ini saya bongkak. Sombong untuk menilai cinta Tuhan. Mungkin sekali saya terlalu memikirkan mengenai exam, exam exam... sehinggakan Allah menghantar bertimpa-timpa ujian. Waktu itu, saya sedar saya perlukan Tuhan. Waktu itu baru saya sedar, jika selama ini saya berdoa supaya Allah tunjukkan jalan, mungkin cara inilah paling berkesan. Allah itu Maha Adil. Saat diuji itu, baru ku kenal apa itu usikan rindu, rindu nan abadi daripada Ilahi. Itulah cinta hakiki.

In Sha Allah, rasanya dah panjang berjela-jela ni. Doakan diri ini supaya terus istiqamah dalam mujahadah, dalam menempuh pelbagai kerenah dan mampu teguh dalam beribadah. Kerana ini semua kerana Dia. Maafkan saya. Doakan saya. Saya bukan orang baik, tapi ambil yang baik daripada saya. 

In Sha Allah, shall meet again in the next post.

0 wartawan: